Flexijobs
Dankzij het systeem van flexi jobs kunnen bepaalde werknemers en gepensioneerden tegen gunstige voorwaarden wat bijverdienen.
De voordelen
Flexijobs bieden een voordeel voor zowel bijklusser als de werkgever.
- De flexi-jobber betaalt op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Bruto is dus gelijk aan netto. Daarnaast bouwt de flexi-jobber sociale rechten op. Denk aan een werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie …
- De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber.
Wie mag?
Volgende personen mogen een flexijob uitoefenen:
- mensen die minstens een 4/5 tewerkstelling hebben bij één of meerdere andere werkgever(s). Deze voorwaarde van de 4/5 tewerkstelling wordt bekeken in het derde kwartaal dat aan het werk in de flexi-job voorafgaat.
- Gepensioneerden
Voor volgende sectoren: werkgevers in de horeca of de detailhandel (onder meer bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten, kappers…).
Hoeveel kan je verdienen
De flexi-jobwerknemer krijgt een flexiloon van minimum €10.08/uur (vakantiegeld inbegrepen) en betaalt hierop noch bedrijfsvoorheffing, noch persoonlijke socialezekerheidsbijdragen en inkomstenbelastingen. Bovendien is dit loon een vrijgesteld inkomen voor de inkomstenbelastingen. Omdat het flexiloon niet aangegeven hoeft te worden in de belastingbrief is er geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen. De werkgever betaalt een bijzondere werkgeversbijdrage van 25% op het flexiloon.
De werkgever dient de flexi-job aan te geven in Dimona.
Aarzel niet om onze collega’s van loon- en personeelsbeheer te contacteren. Zij helpen je verder
[1] Ontwerp van programmawet, zoals neergelegd in de Kamer. Gezien het om een wetsontwerp gaat, geven we u deze informatie onder voorbehoud.
[2] Wet van 16 november 2015.
[3] Het wetsontwerp spreekt letterlijk van ‘de werkgevers die vallen onder het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij, opgericht in de schoot van het paritair comité voor de voedingsnijverheid (PC 118), subsector voor industriële broodbakkerijen’, maar volgens de informatie waarover wij beschikken komen enkel de ambachtelijke bakkerijen in aanmerking (kengetal 058).
