Hoe kan je meer cashflow genereren?
Cashflow is voor ondernemers een zeer belangrijk begrip. De cashflow is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Een heel belangrijke indicator van de financiële gezondheid van je bedrijf.
Bij een positieve cashflow komt er meer geld binnen dan dat er buiten gaat. Dit maakt het gemakkelijker om rekeningen tijdig betalen en een buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Het hebben van een positieve cashflow zal je als ondernemer alvast heel wat stress besparen. Geeft je bedrijf meer geld uit dan dat er binnen komt, dan spreken we van een negatieve cashflow.
De cashflow is gemakkelijk te berekenen. Je telt al je inkomsten op je zakelijke rekening over een bepaalde periode bij elkaar en verminderd deze met alle uitgaven op deze zakelijke rekening over dezelfde periode. Is de uitkomst positief dan spreken we over een positieve cashflow, in het andere geval is de cashflow negatief.
Gelukkig kan jij als ondernemer invloed uitoefenen op de cashflow. Dit doe je best door een paar zaken in het oog te houden. Denk aan debiteurenbeheer, crediteurenbeheer, voorraadbeheer, prijszetting, marketing,…
Debiteurenbeheer
Door een goed gevoerd debiteurenbeheer betalen je klanten op tijd en zo snel mogelijk jouw factuur. Het is geen overbodige luxe onmiddellijk na levering te factureren. Werk je met langlopende projecten? Dan factureer je beter in schijven; denk aan schijfbetalingen bij het bouwen of verbouwen van woningen. Door het geven van een financiële korting kan je je klanten motiveren nog sneller je facturen te betalen.
Crediteurenbeheer
Een goed crediteurenbeleid houdt in dat je je facturen aan je leveranciers tijdig betaald maar ook niet te vroeg. Het kan nuttig zijn een betaalplanning te maken zodat je niet alle facturen op hetzelfde moment moet betalen. Zo kan je aan sommige leveranciers vragen in delen te factureren, waardoor je je betalingen kan spreiden.
Stockbeheer
Een goed beheer van de stock van je bedrijf is van essentieel belang om de cashflow ten alle tijden positief te houden. In voorraad kan redelijk wat geld vastzitten, geld dat niet gebruikt kan worden voor bedrijfsvoering. Tracht dus steeds de waarde van je voorraad zo klein mogelijk te houden. Op deze manier is er meer geld vrij beschikbaar voor de werking van de onderneming. Het kan nuttig zijn goede afspraken te maken met leveranciers om ‘just in time’ te leveren of bijvoorbeeld af te spreken dat de goederen in consignatie blijven en pas betaald moeten worden na verkoop van het product.
Prijsbeheer
Verder heeft de prijs van een product of dienst een invloed op de cashflow. Het is daarom van belang dat je als ondernemer op geregelde tijdstippen nakijkt of je prijs nog up-to-date is. Zo is het nuttig bij verkoop van producten te focussen op producten met een hoge winstmarge of bijvoorbeeld extra service toe te voegen om een hogere prijs te bekomen.
Evalueer andere financieringsbronnen
Wil je investeren? Bekijk dan of je geen krediet kan afsluiten. Investeringen dienen namelijk steeds over enkele jaren afgeschreven te worden, hoewel je bij aankoop de volledige factuur moet betalen. Dit zorgt voor een hogere uitgaande kasstroom dan gemaakte kost. Je kan ook een kapitaalverhoging doorvoeren of alternatieve manieren van financiering bekijken.
Investeer in marketing en verkoop
Marketing kan een nuttige manier zijn om meer cashflow te genereren. Het voeren van een degelijk marketingbeleid kan zorgen voor meer klanten, wat natuurlijk een positief effect heeft op de cashflow. Het openen van een webshop of voorzien van online shopping kan zorgen voor heel wat nieuwe klanten.
Door het voeren van een goed debiteuren- en crediteurenbeheer en een goed voorraadbeheer ben je al een eind op weg om de cashflow positief te houden. Blijf jezelf als ondernemer de vraag stellen of je prijs correct zit en of je voldoende met marketing bezig bent. Het op punt zetten van deze punten zal zeker bijdragen aan een positieve cashflow.
Wil je werken aan de optimalisatie van je cashflow? Je liberoo dossierbeheerder kan je tips op maat geven.
