Studenten in dienst nemen? Dit zijn de regels.
Studenten kunnen vanaf hun 16 jaar (of 15 jaar als ze hun eerste 2 studiejaren in het middelbaar hebben afgerond) een centje bijverdienen. Als werkgever betaal je slechts 5,43% patronale RSZ bijdragen op het brutoloon en voor de student is er een inhouding van 2,71% persoonlijke RSZ. Hieronder kan je aan de hand van een voorbeeld zien hoeveel de student effectief overhoudt met een uurloon van €10 bruto en hoeveel de werkgeverskost hiervoor is.
Wat zijn de 4 voorwaarden om een jobstudent tegen het voordelige RSZ-tarief te laten werken?
Grens van 475 uur per jaar
De student en jijzelf als werkgever kunnen enkel genieten van het voordelige RSZ tarief als de student onder het contingent van 475 uur per jaar blijft. Wij raden aan om het attest van Student@Work op te vragen van zodra de student in dienst komt. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan. In 2022 tellen de eerste 45 uur tijdens het eerste kwartaal niet mee voor de telling van de 475 uur. Wil je weten waarom? Lees dan hier verder.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
Er moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst opgemaakt worden van zodra een student in dienst komt. Als je studenten tewerkstelt met een dagcontract, is er dus voor elke dag dat zij komen werken een arbeidsovereenkomst nodig. Je dient deze contracten minstens 5 jaar te bewaren.
Dimona aangifte
Voor elke student moet er, zoals bij een andere werknemer, een dimona aangifte gedaan worden voordat het werk effectief aangevat wordt. Je kan enkel genieten van het voordelige RSZ tarief als de dimona aangifte tijdig in orde wordt gebracht. Indien dit niet tijdig gebeurt zullen de gewone sociale zekerheidsbijdragen van 13,07% ingehouden worden.
Tijdstip
De student mag enkel werken tijdens de perioden van niet-verplichte aanwezigheid bij de lessen.
Heb je vragen omtrent studentenarbeid of wil je studenten in dienst nemen? Aarzel niet om onze collega’s van liberoo Loon- en Personeelsbeheer te contacteren.
Bron: Securex
